Tıp Fakültesi öğrencimiz Nisanur Yalçın, 62 üniversiteden 205 öğrencinin 115 projeyle katıldığı 2. Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversiteler Arası AR-GE Fikir Yarışması Havacılık-Uzay kategorisinde “Acil Durum Yapay Zeka Tabanlı Haberleşme ve Trafik Yönetim Zeplini” adlı projesiyle birinci oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) düzenlenen ödül töreninde öğrencimiz Nisanur Yalçın’ın birincilik hediyesini annesi Huriye Oflaz'a verdi.

Her bir öğrencinin emeğinin, geleceğe atılmış bir tohum olduğuna dikkati çeken Bakan Abdulkadir Uraloğlu, gençlerin Türkiye'nin geleceğine ışık tutan fikirlerin ve Türkiye Yüzyılı'nın mimarları olduklarını söyledi.
Bilgi üretmeyen, ürettiği bilgiyi teknolojiye ve ürüne dönüştüremeyen toplumların ayakta kalmalarının mümkün olmadığına işaret eden Bakan Uraloğlu, "Kara yolu, denizcilik, demir yolu, havacılık-uzay ve haberleşme sektörlerinde yarışan projeler, Bakanlığımızın uzman ekipleri tarafından titizlikle değerlendirildi ve 42 proje ile 84 öğrencimiz ödüle layık görüldü. Bu yıl mansiyon ödülleri ve proje teşvik ödülleriyle 3 milyon 565 bin lira ödül veriyoruz. Siz bu projelere ilgi gösterdikçe biz ayrılan ödül miktarlarını artıracağız. Yarışma, yalnızca bir ödül için rekabet edilen bir platform değil, Türkiye'nin geleceğine dair bir vizyonun, genç beyinlerle buluştuğu bir hareketin adıdır. Sizlerin yenilikçi fikirleriyle, ulaştırma ve haberleşme sektörlerinde AR-GE kültürünü güçlendirmeyi, sizleri Bakanlığımızın projelerinde daha da aktif görmeyi hedefliyoruz." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) Başkanı Selami Yazıcı da merkezin projelerinin şekillenmesine gençlerin projeleriyle katkı sağlayacaklarını dile getirdi. Gençlerin yarışmaya ilgi gösterdiğini de vurgulayan Yazıcı, öğrencilerin fikirlerine dair AR-GE çalışmalarının yapılacağını ve ilgili kurumların projeleri başlatması durumunda öğrencilerin bu projelerde yer almalarını sağlayacaklarını ifade etti. Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi ve günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi.
Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Yakın Geleceğin Büyük Türkiyesi vizyonu çerçevesinde devletimizin, somut çıktıları olan çok önemli adımlar attığını, farklı alanlarda hizmet veren devlet kurumları aracılığı ile de ülkemize değer katacak her türlü fikir ve projeyi desteklediğini ifade etti. Bu farkındalığı öğrencilerimizin kazanması noktasında Üniversitemizin gayretlerinin artarak devam ettiğini belirten Rektörümüz, “Attığımız adımların ve yaptığımız çalışmaların, TÜBİTAK proje yarışmalarında ve bugün burada olduğu gibi karşılık bulması, Üniversitemizi ve şehrimizi gururlandırmaktadır. Önemli bir başarıya imza atan Öğrencimiz Nisanur Yalçın’la birlikte yarışmaya katılan bütün gençlerimizi tebrik ediyorum. Bu yarışmanın birincisine 19, bugün sonuçlanan ikincisine ise 62 üniversite katıldı. Bu sayının daha da artmasını temenni ederim. Üniversite öğrencileri burada yarışıyor gibi görünse de bu güzel rekabetin kazananı Yakın Geleceğin Büyük Türkiyesi’dir.” dedi.

Öğrencimiz Nisanur Yalçın’ın Acil Durum Yapay Zeka Tabanlı Haberleşme ve Trafik Yönetim Zeplini projesi; acil durum haberleşmesi sağlamak, özellikle büyük şehirlerde hasta ve hastane ambulans ulaşımını kolaylaştırmak, şehirlerdeki trafik güvenliği kontrolünü sağlamak ve gerektiğinde sürücülere yönlendirme yapmayı amaçlarken; deprem, sel vb. durumlarda haberleşmenin kesintisiz devam etmesi, yapay zeka tabanlı ambulansların en optimum yol güzergâhlarının kullanımının sağlanması, gerektiğinde sensör ve kamera sistemleriyle güvenlik ve trafik kontrolünün temin edilmesini de hedefliyor.



